Verbouwing van oude leerlooierij

←  naar portfolio –

←  naar portfolio –

Bart van Wijk realiseert spraakmakend interieur in Rijksmonument

Verrassend, industrieel en bij vlagen imperfect

In een vervallen en schots en scheve leerlooierij uit 1887 ontwierp interieurarchitect Bart van Wijk in opdracht van Rob Wouters, directeur van het bedrijf Yopar, een spannend interieur van het nieuwe bedrijfspand van de inkooporganisatie van foodproducenten. Het imposante exterieur van het Rijksmonument bleef, op wat onderhoudswerkzaamheden na, intact. De binnenzijde werd volledig gestript. Rob Wouters: “Vanaf de eerste kennismaking hadden wij het volste vertrouwen in Bart. We wisten zeker dat hij de juiste man was om van dit pand een fantastische werkplek te maken. Kijk maar rond, het is echt prachtig geworden.”

Tekst: Sander Lemmens
Fotografie: Patrick Meis en Bart van Wijk

Geraakt door de historie en de uitstraling kocht Rob Wouters het in het Brabantse Riel gelegen pand. In de zoektocht naar een creatieve ontwerper, die met respect voor de oude elementen de binnenzijde grondig kon aanpakken en moderniseren, vroeg hij een bekende uit de bouwwereld om vijf (interieur)architecten te noemen, waarvan hij wist dat ze geschikt zouden zijn voor deze ingrijpende klus. “Vervolgens vormde ik mij een beeld van deze mensen door hun website te bezoeken en door naar gerealiseerde projecten te kijken. Het werk van Bart sprak ons aan en tijdens onze kennismaking voelden we een wederzijdse klik. Wat ons vooral aansprak, was dat Bart zijn creatieve proces zonder aangegeven kaders wilde starten. Hij wilde niet weten wat wij mooi vonden of welke kant we op wilden. Hij wist dat het een vroeger leerlooierij was en hoeveel mensen we in dienst hebben. Dat was alles.”

Historische charme
“Wat ik dacht, toen ik het pand voor de eerste keer binnenstapte? Wat is het lelijk, haha! Ik zag een gebouw dat redelijk in verval was en waar nauwelijks daglicht binnenviel. Het interieur kende een gesloten karakter, alleen via het trapgat rondom de wenteltrap in het midden van het gebouw had je een beetje zicht op de bovengelegen verdieping”, kijkt Bart terug op zijn eerste bezoek aan het pand. De ervaren en creatieve interieurarchitect besluit om rigoureus aan het werk te gaan en alle verdiepingsvloeren te verwijderen. Alleen de monumentale spanten en houten balken overleven de sloophamer. Deze oude elementen vormen een belangrijk onderdeel van het huidige interieur. “Als interieurarchitect wil je de historische charme van het pand behouden, je wil oud en nieuw op een mooie manier laten samenvloeien. Door de nieuwe verdiepingsvloeren trapsgewijs terug te laten lopen, kijk je nu bij binnenkomst vanuit de hal naar de nok van het gebouw en zie je de genoemde balken en spanten. Via een bestaand raampje en enkele gerealiseerde dakramen valt vanuit de bovenzijde van het pand op een fraaie wijze daglicht het gebouw binnen”, aldus Bart van Wijk, die tijdens dit project nauw samenwerkte met M2M Architectuur.

Streven naar imperfectie
Waar veel interieurarchitecten streven naar perfectie en een hoogwaardig afwerkingsniveau, zijn Bart van Wijk en Rob Wouters juist te spreken over de imperfectie in het gebouw. “Het is een pand uit 1887 en staat schots en scheef. Volgens Bart zou een uitmuntend interieur daar niet bij passen. In het begin moesten wij daar erg aan wennen, maar uiteindelijk snapten we zijn gedachtegang.” En dus zien we onder meer aantekeningen van de aannemer op de muur, nieuwe balken die in kleur verschillen van de originele, en een ruwe en niet afgewerkte betonvloer terug in het bedrijfspand. “Gezien de historie en de uitstraling verdient het pand een bepaalde ruwheid en karakter. Een ziel. Als je er bent, voel je als het ware het gebouw. Een interieur met strakke elementen had hier niet gepast”, aldus Bart van Wijk. Ook een knipoog naar het verleden ontbreekt niet. Bart: “Van origine is het leerlooierij en dus pasten we leer toe op de diverse bureaus, is een vloer uitgevoerd in leer en vormt een koeienhuid op de grond bij een spreekkamer één van de blikvangers in het gebouw. Een gebouw dat volledig is voorzien van maatwerkmeubilair.”

Wow-momenten
“Bart verdient een groot compliment. Het was een ingrijpend project, maar hij behield steeds het overzicht en communiceerde goed met ons als opdrachtgevers, maar ook met de meewerkende partijen. Hij keek verder dan het interieur alleen. Zo maakte hij tevens een plan voor de garage en de overkapping en ontwierp hij de plattegrond van de tuin”, is opdrachtgever Rob Wouters complimenteus. Hij vervolgt: “Het totaalplaatje is fantastisch. Het is zeker geen straf om in een gebouw met een dergelijk interieur te werken. Voorheen zaten we een kantoor met systeemwanden en TL-lampen aan het plafond. Dan is dit natuurlijk een wereld van verschil. Ik denk niet dat je in Nederland een bedrijfspand vindt dat hierop lijkt. Klanten en leveranciers kijken met open mond naar de inrichting. Het levert dan ook zeer regelmatig wow-momenten op.”


Bart van Wijk
Douaneplein 2
2940 Stabroek België
Tel: +32 (0)485-744838
info@bartvanwijk.com
www.bartvanwijk.com

Eduard van de Loo Buitenprojecten
Hortsedijk 69
5708 HB Helmond
Tel: 06-38190270
info@eduardvandeloo.nl
www.eduardvandeloo.nl

M2M Architectuur
Doornboomstraat 36
5091CB Middelbeers
013-5141594
info@m2marchitectuur.nl
www.m2marchitectuur.nl

Van Hoof Metaalbewerking
Hofkesweg 3
5249 JW Rosmalen
Tel: 073-5218305
info@vanhoofmetaalbewerking.nl
www.vanhoofmetaalbewerking.nl

←  naar portfolio –

Scroll naar boven