Project – Verbouwing van een klooster tot een woonhuis

←  naar portfolio –

int-bvw-011-0018
int-bvw-011-0001
int-bvw-011-0004
int-bvw-011-0014
int-bvw-011-0009
int-bvw-011-0022
int-bvw-011-0027
int-bvw-011-0028
int-bvw-011-0034
In een oud verlaten klooster in Berchem bij Antwerpen kochten mijn opdrachtgevers (een huisarts uit Merksem- Antwerpen) twee kamers met een traphal ertussen en een grote zolder hierboven in een slechte en verlaten toestand.

Ze kwamen bij mij via een publicatie in een magazine met de vraag of ik deze opdracht aan durfde te gaan? Een ware uitdaging!

Muren zijn gesloopt en voorzien van open nissen en het plafond is gedeeltelijk gesloopt zodat er één gehele open mooie ruimte ontstond. Één grote ruimtelijkheid met een spannende architectuur met mooie diepte-zichten, aslijnen en doorzichten. Door het sloopwerk kwamen bestaande draagbalken bloot, ontzettend mooi!

Een enorme ruimtelijkheid is er ontstaan. Bij binnenkomst beneden in de traphal kijkt men nu naar de nok van het dak met de bestaande draagbalken door een glazen loopbrug die de twee ‘open’ zolders met elkaar verbind. Alle bezetting is van de muren gekapt waardoor de ziel van het gebouw naar voren is gekomen. Ik vroeg aan de elektricien om de elektriciteits-sleuven dicht te smeren met beton. Hij zei: “Dit wordt terug bezet, toch?” Nee zei ik, en het moet door iemand gedaan worden die het niet kan om het gewenste effect te krijgen. Hij snapte er niets van 🙂

De combinatie van het scheeps-staal, de Amerikaans walnoten vloeren en het Belgische hardsteen is prachtig geworden. De meubelmaker belde me ‘s avonds op: “Het Palissander hout was enorm moeilijk om te verwerken op de kasten op maat, ik heb het een paar keer opnieuw moeten maken. Maar het resultaat is beangstigend mooi!”.

De verlichting van Modular en de kunst maken het geheel af. Toen het af was hebben mijn vrouw en ik samen met de opdrachtgevers tot diep in de nacht geborreld om het resultaat te bewonderen.

Reacties zijn gesloten.