OBJEKT International nr 35 (herfst 2006)
Tekst: Isabel Spike
EEN DRASTISCHE VERBOUWING
Als er dan toch verbouwd wordt, dan maar rigoureus. Dat moeten de bewoners gedacht hebben toen zij interieurarchitect Bart van Wijk hebben gevraagd hun huis onder handen te nemen en er een groot inpandig zwembad aan vast te plakken. Zo is een bestaand huis uit de jaren zeventig van de vorige eeuw strakgetrokken tot een moderne villa.
De bewoners hebben hun huis in de jaren zeventig laten bouwen. Het is opgetrokken in de dan heersende stijl voor villa’s in de natuur. Comfortabel maar niet direct opwindend. Begin van de 21ste eeuw is de tijd rijp voor een aanpassing aan deze nieuwe eeuw en krijgt Van Wijk de kans zijn kunsten te vertonen.
Interieurarchitect Bart van Wijk maakt een voorstel dat neerkomt op een verdubbeling van het woonoppervlak. Hij krijgt carte-blanche van de opdrachtgevers.
De indeling van de woning wordt vrijwel volledig overhoop gehaald: de routing wordt opnieuw bepaald, muren worden verzet en er worden verticale sleuven in blinde muren gevreesd. De leefruimtes worden zodanig ingericht dat zij in elkaar overlopen. Er komen niveauverschillen om een drie dimensionale spanning op te bouwen.
Het openbreken van de ruimtes en het toelaten van meer buitenlicht in het interieur resulteert in een moderne en comfortabel interieur waarin de living een centrale plaats inneemt.
Van hieruit heeft men zicht op de nieuw geformeerde bar met een zwevend opgehangen granieten blad, de openhaard die uit drie zwevende elementen is opgebouwd en waarachter de study bevindt, de open eetkamer en de nieuw ingerichte keuken. Het wit van het interieur wordt doorbroken door wanden van berken multiplex voorzien van diverse lagen donkere beits.
Bart van Wijk: “De opdrachtgevers hebben mij mijn gang laten gaan. Ik wilde overal in huis nieuwe ruimtes creëren met ieder een eigen sfeer maar toch verbonden met de rest van het interieur.”
De ontworpen keuken is van SieMatic en de badkamer vormt de begrenzing van het bestaand huis en de nieuwbouw en geeft middels een groot raam uitzicht op de glooiende tuin. Opvallend is hier de lange wand met Bisazza mozaïek dat in een patroon van licht naar donker verloopt en waarvan in de fabriek eerst een simulatie is gemaakt.
De grootste ingreep die Van Wijk realiseerd is de aanbouw van het zwembad. Het is een complex geworden dat haaks staat op de bestaande verbouwing en dat wordt bereikt door een lange glazen gang die aan de achterzijde van het huis tegen de gevel in opgebouwd.
Uitgangspunt bij het ontwerp van die gang is transparantie, iets dat de interieurarchitect bereikt door niet alleen de buitengevel in glas uit te voeren maar ook de vloeren, het dak en de andere wanden. Eveneens glazen deuren geven toegang tot het zwembad met een grote bar en een zit-area. Vanaf de trap van de pool kan men direct aan de bar aanschuiven. Aan de tuinkant geven grote glazen schuifpuien uitzicht op de natuur terwijl in de muur aan de straatzijde verticale sleuven het licht doorlaten.
Met de modernisering van het pand is ook de techniek van deze eeuw aangebracht. De meeste ruimtes zijn geïntegreerd in het Link systeem van Bang & Olufsen en het Domotica systeem moet verlichting en beveiliging van het gehele pand aansturen. De verlichting is van Delta Light, Tobias Grau en PSM.
Tot slot vergeet de interieurarchitect de finishing touch niet: als het geheel verbouwd is en alle meubelen van B&B Italia en COR op hun nieuwe plekken zijn opgesteld, slaat Bart van Wijk aan het decoreren met als apotheose een aantal door hemzelf gemaakte schilderijen die nu aan de wanden van de living prijken.